LC Tallinn Kakumäe klubi suvine keele ja surfilaager Ukraina lastele

Kakumäe klubi korraldas Ukraina põgenikele suvise keele- ja surfilaagri

Kakumäe Lions klubi korraldatud lastelaager julgustas sõnumiga: „Kui keel on selge, on kõik uksed valla“ Ukraina lapsi õppima eesti keelt.

 „Tahtsime eelkõige julgustada ja innustada keelt õppima. Samm-sammult ja jõukohaselt, läbi mängu ja õhina. Suureks abiks oli ka Haridusministeeriumi toetus“, selgitab klubi president Kaja Pirnpuu.

Laagri kontseptsioon oli omanäoline. Laagri esimesed päevad oli keelepäevad, mis toimusid Lauluväljakul. „Eestlased laulsid end vabaks ja mis saaks olla veel sobivam kui tutvustada Eesti kultuuri läbi laulu ja teha seda eestlastele nii olulises paigas – Lauluväljakul“, ütles Tiina Mikk, laagri koordinaator ja laagri-idee autor. Ühel keelepäeval oli kolm keeletundi, tutvuti Lauluväljakuga ja selle tähendusega Eesti kultuuris ning päeva lõpetas laulutund. 

Laagris osales kokku 30 Ukraina last, vanuses 9 – 16 aastat. „Laste eesti keele oskuse tase on hästi erinev: on neid, kellel on raske lugeda sõnu ladina tähtedes ja neid, kes suudavad moodustada juba pikki lauseid. Laagri tugiisikuna tean öelda, et kõige noorematel sujub õpe eriti libedalt“, lisas Kristen Lahtein.

Katrin Salundi, Ukraina laste surfilaagri tugiisiku, sõnul meeldis lastele kõige rohkem surfilaagris mega SUPi pealt ujuma hüpata, aerusurfata ja purjetada. Eesti lapsed võtsid ukrainlased hästi vastu, kutsusid surfamise vahepeal jalgpalli mängima ning nii mõnigi uus sõprussuhe sai sõlmitud. Eelnev keelepäev andis ettevalmistuse laagris hakkama saamiseks, sest surfilaager toimus eesti keeles. Muidugi aitas kaasa ka kehakeel ja treeneri ette näidatud liigutused. Suur oli Ukraina tüdruku Elisaveta rõõm, kui ta ütles, et sai juba aru, mida Eesti tüdrukud garderoobis võistkondade tulemuste osas rääkisid. Elisaveta, ütles laagri kohta veel: „Tahan tänada, et andsite võimaluse selles laagris olla! Siin olemine oli minu 2022. aasta suve üks parimaid hetki, kuigi meil on Ukrainas sõda.“

Üks laps tõdes, et tal on tunne, et kõik teised laagrilapsed oskavad juba nii hästi eesti keelt ja otsustas usinalt õppima hakata, et teistele järele jõuda. Enim liigutas aga ühe laagrilapse ema tagasiside: „Mu laps tõi laagrist koju meretäie emotsioone! Ta rääkis tund aega rõõmust põlevate silmadega sellest, kui äge maa on Eesti ja püüab nüüd iga vähegi tuttavat sõna öelda eesti keeles!“

Tiina: „Mul on väga hea meel, et idee korraldada lastelaager just rõhuasetusega eesti keele õppele nii paljusid kõnetas! Tegelikult saame me kõik omalt poolt toetada ja julgustada neid inimesi eesti keele õppimisel. Kui aga soovime kasutada võimalust oma võõrkeele oskust lihvida, teeme õppijale karuteene ja võtame temalt võimaluse rääkida eesti keelt. Rääkigem nendega rahulikult, seletavalt ja ainult eesti keeles!“

Tiina Mikk, projektijuht

Tel. 511 4174, e-post: tiina.mikk@gmail.com