Lionsite pakutav jõulurõõm Ukraina lastele

Soovin kõigile lionitele head uut aastat, mis oleks täis lahkust ja õnnestumisi!

Lahkus loeb!

Alar Rästa, Eesti Lionspiirkonna kuberner

 

Lionsite pakutav jõulurõõm Ukraina lastele

Detsembris korraldasid ja jaanuaris korraldavad Eesti lionid siin elavatele Ukraina lastele Eesti rahvuslikus stiilis jõulupidusid, et tutvustada meie jõulukombeid ja tuua sära laste päevadesse.

Kui kogukonnakeskustes korraldasid lionid Ukraina laste jõulupidusid detsembris, siis suuremad peod peetakse maha peale koolivaheaega, 8. jaanuaril Tartus Ahhaa keskuses ja 11. jaanuaril Eesti Vabaõhumuuseumis koondnimetusega “Jõulurõõmu Ukraina lastele.”

Eesti Lionspiirkonna kuberneri Alar Rästa sõnul on igati vajalik endid olude sunnil siin pikemelt sisse seadnud Ukraina perede lastele pakkuda võimalust osa saada meie jõulutraditsioonidest. Jõulud on meie rahvakommetes väga oluline periood, seetõttu on oluline ka ukrainlastele meie jõulukommete tutvustamine koos kingipakkide jagamise ja jõuluvanaga.

Tartus, 8.jaanuaril kell 16 algavat jõuluüritust korraldavad lionsklubi Tähtvere presidendi Aili Adamsoni eestvedamisel kokku 14 lionsklubi. Ligi 450 Lõuna-Eestis ja Paides elavat Ukrainast pärit 1-4 klassis õppivat last on oodatud Tartu Ahhaa keskusesse, kus peetakse üheskoos  jõulupidu põnevate töötubade, kingituste ja jõuluvanaga. Lastel on võimalus tutvuda Ahhaa keskuse väljapanekutega ja teha Võlupeegli abil vahvaid pilte. Lastele on ka suupistelaud, mida aitavad katta Tere AS, Valio Eesti AS, Balsnack International Holding AS, Balbiino AS, Eesti Pagar AS, Coca-Cola HBC Eesti AS, A. Le Coq, Koorti Kartul OÜ ja lionsklubid. Pidu toimub Eesti ja Ukraina keeles. Peojuht on tuntuim Eestis elav ukrainlane Ruslan Trochynskyi.

Vabaõhumuuseumis 11. jaanuaril kell 9.45 algavat jõuluüritust korraldavad Eesti lionspiirkonna esimene regioon, lionsklubi Tallinn Reval ja Vabaõhumuuseum.

Eesti Lionspiirkonna regiooni juht Toomas Sepp tõdeb, et Vabaõhumuuseumisse on kutsutud 432 Lilleküla Gümnaasiumi Räägu tänava Ukraina lastele mõeldud kooli esimese kuni kuuenda klassi last. Lionsklubid korraldavad laste kohaletoomise ja vahva jõuluteemalise programmi koos Vabaõhumuuseumiga.

Lionsklubi Tallinn Reval president Maire Novik täpsustab: “Vabaõhumuuseumis liigutakse gruppidena tarest taresse, kus toimuvad mängud ja töötoad. Kohale tuleb jõuluvana koos jõulusokuga, et lastele kingitusi jagada. Lapsed saavad esineda, lugeda luuletusi ja teha koos jõulumehega pilti. Oma soovid saavad lapsed jätta selleks otstarbeks püstitatud soovide puule. Kolu kõrtsi ees on ootamas kuum supp ja jook ning magus kringliamps.“

„Ukrainlaste võitlus on võitlus Euroopa ja meie kodude püsimajäämise eest ja siin ei saa jääda kõrvaltvaatajaks. Me ei tohi väsida Ukraina abistamisest, et meie kodudest ei kaoks elekter, soojus ega joogivesi, ega lapsed peaks minema peitu külma varjendisse,“ leiavad Eesti lionid.

Lionsklubide Eesti piirkond on suurim heategevusorganisatsioon Eestis, kuhu kuulub 1200 liiget. Kokku tegutseb Eesti erinevates piirkondades 60 lionsklubi.

Praegu on Eesti lionsite heategevusfookuses lisaks Ukraina sõjapõgenike lastele jõuluürituste korraldamisele ka nende igapäevasele toimetulekule kaasaaitamine ja Ukraina linnades varjendites tegutsevatele lasteasutustele elektrigeneraatorite saatmine.

Lisainformatsioon:

Toomas Sepp, tel.  504 3018

Aili Adamson, tel. 529 9681

Maire Novik, tel. 508 7344