Konkursi Aasta Tegu nominent: LC Tallinn Hansa

LC Tallinn Hansa lugu Aasta Teo konkursile  – Adamson-Ericu stipendium 

Konkurss „AASTA TEGU“ lions-aastal 2018/2019 Adamson-Ericu nimelise noore kunstniku stipendiumi asutamine LC Tallinn Hansa poolt ja välja andmine kaheksal järjestikusel aastal kunstnik Adamson-Ericu sünniaastapäeval – viimati 117. sünnipäeva eel reedel, 16. augustil 2019.

Lions Club Tallinn Hansa asutati 19.04.2011. Klubi liikmeteks on tegusad naised Tallinnast, Tabasalust, Tartust, Pärnust ja Haapsalust. Oma esimesel tegutsemisaastal asutas LC Tallinn Hansa Adamson-Ericu nimelise noore kunstniku stipendiumi, mis toetab noori Eesti kunstnikke magistri- või doktoriõppes. Stipendiumi eesmärk on rahaliselt toetada noort Eesti kunstiüliõpilast magistri- või doktoritöö teostamisel, hariduse jätkamisel väljaspool Eestit, näituste korraldamisel, galerii või stuudio rentimisel jms väärtustades Eesti noorte annet ja toetades läbi kunsti elukeskkonna paremaks muutumist nii oma kogukonnas kui kogu maailmas. Stipendiumi eesmärk ühtib organisatsiooni tunnuslausega “Liberty, Intelligence, Our Nation’s Safety” (vabadus, intelligentsus, meie rahva turvalisus), esitähed annavad kokku täna kõikjal maailmas tuntud lühendi LIONS.

Stipendiumi statuuti vaata adamson-eric.ekm.ee/adamson-ericu-stipendium/. Stipendiumi suurus on 2500 eurot ning see antakse välja iga aasta augustikuus kunstnik Adamson-Ericu sünnipäeval. Stipendiaatideks on valitud Sylvia-Johanna Annus 2012, Ulla Juske 2013, Ats Nukki 2014, kunstnike kollektiiv Rundum 2015, Juss Heinsalu 2016, Anna Kaarma 2017, Darja Popolitova 2018. 2019. aastal andis Lions Club Tallinn Hansa välja kaheksanda Adamson-Ericu nimelise stipendiumi, mille võitis Londoni Kuninglikus kunstikolledžis õppiv noor ja andekas kunstnik Ruudu Ula. Kunstnikuna paeluvad Ulast abstraktsed, ent ühiskondlikult olulised teemad, nagu näiteks taaskasutus ja indiviidi vastutus ümbritseva maailma üle. Tema sõnul on tunnustus kodumaalt talle väga tähtis ja praeguses poliitilises kliimas on väga tähtis, et julgustatakse rahvusvaheliste sidemete loomist ja värskete ideede kodumaale tagasi toomist. Austav tiitel ja 2500 euro suurune Adamson-Ericu stipendium annavad talle inspiratsiooni ja energiat aktiivsemaks osalemiseks kodumaa kunstielus. Usume, et noored kunstnikud, kes kujundavad juba praegu ning tulevikus meie ja meie laste elukeskkonda, lisavad igapäevarutiini emotsionaalseid hetki ja värve, on samuti väärt, et neile saab osaks lõvide heategev tähelepanu. Portfooliote ja CV-dega tutvudes oleme mõistnud, et noored kunstnikud vajavad vahendeid oma õpingute jätkamiseks või lõpetamiseks, aga ka võimalust oma töid rohkem näidata ja müüa. Stipendiumi jaoks vajaliku summa kogume erinevate tuluürituste abil: korraldame heategevuslikke muuseumi- ja teatrikülastusi ning kohtumisi-loenguid huvitavate inimestega, kogume raha esimese stipendiaadi disainitud annetuskasti, mis asub Adamson-Ericu muuseumis.

Stipendium aitab kaasa Lionsliikumise tegemiste tutvustamisele avalikkusele. Samuti tutvustab see Lionsliikumise põhiväärtusi nii klubides kui ka avalikus ruumis ning annab uusi ideid abivajajate toetamiseks. Näitena saab välja tuua lionsaasta 2019/2020 Eesti piirkonna Lionsite Rahvusvahelise Rahuplakatite Võistluse (Lions International Peace Poster Contest) korraldamise, kus klubiliikmed kasutasid oma stipendiumi välja andmisega seotud teadmisi, kogemusi ja suhteid. Sel aastal joonistasid teemal „Journey of Peace“ 97 õpilast. Koostöös KUMUga valiti välja kümme parimat tööd, sh võitja. Võistluse kümme (kooli)noort nominenti koos juhendajaga said klubi kutsel 3. jaanuaril 2020 tasuta ringkäigule KUMUsse. LC Tallinn Hansa pani üles näituse Superministeeriumis rahuplakatitest 16. jaanuaril 2020. Näitus on üleval kuni aprillini 2020.

Igal aastal toimub nii stipendiumi taotlusvoor kui ka võitja väljakuulutamine Eesti Kunstimuuseumi pressiteatena. Võitja välja kuulutamist on kajastanud ERRi „AK“ kultuuritoimetus ja Postimees. 2019 aasta stipendiumi taotlusvooru väljakuulutamine sai kajastust ka „Terevisioonis“ 4.detsembril 2018.