KONKURSI AASTA TEGU 2019/2020 NOMINENT: LC Pärnu Livonia heategevusprojekt “Õpilastele esmaabi- ja elustamiskoolituste läbiviimise toetamine”

LC Pärnu Livonia esitab konkursile Aasta Tegu heategvusprojekti “Õpilastele esmaabi- ja elustamiskoolituste läbiviimise toetamine”

Esmaabi andmine ja elustamine on väga vajalik oskus, sellega võib väga palju ära teha. LC Pärnu Livonia leidis endale partneri Punase Risti näol ja otsustas anda hoogu Eesti Punase Risti Pärnumaa Seltsi koolitajatele, et nad suudaksid paljudele noortele edasi anda teadmisi, kuidas äkksurma tabanud inimest aidata. Klubi andis Pärnu Punasele Ristile üle 888€, et Pärnu koolides 8.-9. klasside õpilastele läbi viia esmaabi- ja elustamiskoolitusi. 2019/2020. õppeaastal sai elustamiskoolituse ligemale 400 Pärnu koolide last ja neile peeti 20 loengut. Lisaks soetas Pärnumaa Punase Risti Selts saadud annetuse eest moodsa elustamisnuku, mille indikaatorid aitavad visualiseerida seda, mis toimub hädasolija vereringe ja elunditega, kui teda elustatakse.
Klubiliikmed arutasid omavahel, millist valdkonda toetada. Toetudes kurvale statisikale, otsustati anda hoogu Punasele Ristile, et nad suudaksid võimalikult paljudele noortele edasi anda teadmised, kuidas aidata äkksurma tabanud inimest. Lisaks kaalus klubi mõtet soetada Punasele Ristile uus interaktiivne elustamisnukk, millel on küljes kõik “tuled ja viled” – nii näeb elustamise õppija samal ajal organismis toimuvat: kuhu jõuab veri, kuhu hapnik.
2019. aasta 28. septembril avas LC Pärnu Livonia tsiklimeeste hooajalõpu kokkutulekul kodukohviku, et koguda raha Pärnu koolides elustamiskoolituste korraldamise tarvis. Heategevuslikule ettevõtmisele pani samuti õla alla kohalik motoklubi MC Wildcards.
LC Pärnu Livonial õnnestus tehnikahuvilistele klubiliikmete valmistatud kiluvõileibu, kooke ja kohvi müües koguda 585 eurot, millele motoklubi Wildcards lisas 303 eurot.
Nii saadi elustamiskoolituste tarbeks suvepealinna koolides kokku 888 eurot, mis 8. oktoobril 2019. a Sütevaka Humanitaargümnaasiumis Pärnumaa Punase Risti sekretärile Hiie Lainelale pidulikult üle anti.
Pärnu koolid haarasid klubi pakutud võimalusest kohe kinni ja nii toimusidki Pärnu koolides 2019/2020 õppeaastal 8.-9. klasside õpilastele Punase Risti poolt läbi viidud elustamisõppe teooria ja praktikumi koolitused. 20 koolitusel osales ligemale 400 Pärnu õpilast. Punase Risti instruktorid viisid koolituse läbi ka LC Pärnu Livonia liikmetele.
Eesti vanima motoklubi MC Wildcards esindaja Alo-Martin Mathieseni sõnutsi osalesid nemad heategevuses esimest korda, kui oma loterii tulult ühe kümnendiku just Livonia korraldatud ettevõtmise hüvanguks annetasid. “Selline vägev kogemus oli – midagi kogukonnale tagasi anda. Mis saab olla paremat kui lapsi natuke toetada, liiati ei või iial teada, et ühel päeval mõni koolitusel osalenud lastest just mind ennast aitab. Me oleme ise isad, kellel lapsed käivad koolis, ja see tundus vajalik koolitus,” viitas enda motoklubi liige Jürgen Jürvetson isiklikule puutepunktile.
Soetatud nuku peal on näha, kuidas hapnik kopsudest ajju jõuab ja kuidas veri soontes liigub. Indikaator hindab südamemassaaži sagedust ja näitab, kui see on efektiivne. Lastel on hea, kui nad näevad, mis elustamise ajal abivajaja organismis toimub, enne õpetati elustamisvõtteid nukkudel, millel selliseid funktsioone ei olnud.
Lingid meedia artiklitele:
https://parnu.postimees.ee/6797584/galerii-lovid-kogusid-raha-elustamisvotete-oppeks

https://parnu.postimees.ee/6874247/loviklubi-ja-motomehed-tegid-punasele-ristile-elusid-paastva-kingituse?fbclid=IwAR07mpFkJff5VVT78ZE9mbSn0CYiYMXse5PHyzZjCnPAKPBcq7XplcEsXH8&utm_campaign=share-buttons&utm_content=6874247&utm_medium=social&utm_source=facebook.com

Krista Visas
LC Pärnu Livonia sekretär