Aasta tegu 2020/2021 nominent nr 8: LC KEILA “Keila lastead Miki laste silmanägemise kontrolli korraldamine”

Keila Lions Klubi heategu 2020-2021 Aasta Tegu konkursile: Keila lastead Miki laste silmanägemise kontrolli korraldamine

LC Keila otsustas läbi viia nägemiskontrolli Keilas tegutsevas lasteaias Miki ning selle rahastamiseks pandi 2020 kevadel meie klubiliikme maale kasvama suur kogus kõrvitsaid. 2020a sügisel said kõrvitsad üles võetud ning lahti rullus järgmine tegevuste jada:

17.10.2020 toimus kombineeritud heategevusüritus ühe meie klubi veli kodus, kus osad mehed aitasid meie temal metsast likvideerida üraskite poolt hukatusse viidud puud ning samal ajal toimetasid teised velid koos leedidega köögis ning tegid esmased retseptikatsetused kõrvitsamoosi keetmisel – seda selleks, et jõuda eesmärgile lähemale ehk valmis keeta suur kogus moose, mis siis ilusas pakendis Keilas toimuval advendilaadal heategevusliku tulu teenimise eesmärgil müüa.

19.11.2020 toimus ühine suur moosikeetmise õhtu ning kokku valmistasime 4 erineva retsepti järgi 193 purki kõrvitsamoosi.

29.11.2020 toimus Keilas iga-aastane Advendilaat, kus mõistagi osales ka Keila Lions Klubi. Seal toimus aktiivne kõrvitsamoosi müük ning lisaks müüsime ka meie enda klubiliikme Leedi poolt valmistatud pelmeene ning muuhulgas müüsime laadalistele ka glögi.
Lisaks sellele müüsime sügise vältel ka ilma isikliku peenralapita toredatele inimestele kõrvitsaid, et inimesed saaks ka ise proovida head ja paremat kõrvitsatest valmistada.

2020. aasta detsembrikuu alguseks sai lõpule ka nägemiskontrolli teostamine Miki lasteaia lastel. Keila Lions klubi korraldatud laste nägemiskontroll Miki Lasteaias tõi lapsevanematele, arstidele ja korraldajatele kurva üllatuse. Nägemiskontrolli käigus selgus, et lasteaialaste nägemisega on asjad palju halvemad, kui arvata võis. Aga just kehv nägemine võib olla tagasihoidliku õppeedukuse või tähelepanu hajumise taga. Laps ise ju ei tea, et ta halvasti näeb, sest puudub võrdlusmoment. Varajane reageerimine nägemise korrigeerimiseks on väga oluline, see aitab ennetada tulevasi muresid ning probleeme edaspidises elus.
Nägemiskontrolli läbis kokku 107 last. Nägemise anomaaliaid tuvastati kokku kaheteistkümnel lapsel, kellest üheksa lapse nägemsihäired vajaksid kohest tegutsemist. Nii lastevanematele kui ka kasvatajatele tuli see kurva üllatusena. See näitab aga veelgi, kuivõrd oluline on õigeaegne silmakontrolli teostamine lastele ning tänu Keila klubile sai vähemalt 107 last olulise protseduuri tehtud.

Kokku teenis LC Keila projekti rahastamiseks tulu järgmiselt:

Kõrvitsamooside müük – 803,44eur
Kõrvitsate müük – 110eur
Advendilaada tulu muude toodete müügist – 290eur
Silmanägemise kontrolli projekti maksumus, mille tasus LC Keila – 1200eur

 

Madis Sinijärv
LC Keila sekretär 2021/2022