Ukraina lapsed said osa eestipärasest jõulupeost

Jõulukuul ja jaanuaris korraldasid Eesti Lions klubid ukraina lastele eestilikus stiilis jõulupidusid, et tutvustada meie jõulukombeid ja tuua sära laste päevadesse. Klubi Paide Bastion esindajad sõidutasid ukraina lapsed pühapäeval Tartusse Ahhaa keskuses korraldatud jõuluüritusele.

Paide Bastioni president Kurre­ Ehrnsten ütles, et Tartus jõulupeol käis 18 last ja kümme pereliiget. Pidu oli mõeldud I–IV klasside õpilastele, kuid kaasa võisid minna ka vanemad õed-vennad.

Ehrnsten täpsustas, et peole sõidutasid nad Roosna-Alliku, Tarbja ja Paide koolide õpilasi. «See oli vähim, mida saime pakkuda. Kuidagi ei tahaks, et ukraina laste jõulud oleksid Eestis kurvemad või vähem pidulikud,» lausus ta.

Ehrnsteni ütlust mööda oli ukrainlaste tänu ülimalt liigutav. «Neil olid pisarad silmis ning nad ei jõudnud ära tänada selle eest, et eestlased nende heaolu nimel nii palju vaeva näevad. Neile meeldis kõik Ahhaa keskuses pakutu ja nad nautisid päeva kogu südamest,» lausus ta.

Eesti Lions piirkonna kuberneri Alar Rästa ütlust mööda oli igati oluline end olude sunnil siin pikemalt sisse seadnud Ukraina perede lastele luua võimalus saada osa meie jõulutavadest. «Jõulud on rahvakommetes väga oluline aeg, seetõttu on oluline ka ukrainlastele meie tavasid tutvustada, saada osa kingipakkide jagamisest ja jõuluvana külaskäigust,» lausus ta.

Tartus Ahhaa keskuses olnud jõuluürituse korraldas 14 peamiselt Lõuna-Eesti piirkonda kuuluvat Lions klubi. Paide Bastion aitas peole kaasa sellega, et võttis enda kanda oma piirkonna laste sõidu Tartusse.

Tähtvere lõviklubi presidendi Aili Adamsoni ütlust mööda jõudis Ahhaasse peole ligi 450 Lõuna-Eestis ja Paides elavat Ukrainast pärit algklassilast. Nad kõik said osa toredast peost, põnevatest töötubadest, kingitustest ja jõuluvanaga ajaveetmisest. Ühtlasi tutvusid lapsed Ahhaa keskuse väljapanekutega ja tegid võlupeegli abil vahvaid pilte.

Peojuht oli üks tuntumaid ukrainlasi Eestis, Ruslan Trochynskyi, kes rääkis nii eesti kui ka ukraina keeles. Suupistelaudade eest hoolitsesid heategevuslikus korras Eesti ettevõtted ja Lions klubid.

«Ukrainlaste võitlus on võitlus Euroopa ja meie kodude püsimajäämise eest ja siin ei saa jääda kõrvaltvaatajaks. Me ei tohi väsida Ukraina abistamisest, et meie kodudest ei kaoks elekter, soojus ega joogivesi ning lapsed ei peaks minema külma varjendisse peitu,» lausus Adamson.

Sel aastal toetavad Eesti lõviklubid heategevuse korras Ukraina sõjapõgenike laste igapäevatoimetulekut ja tarnivad Ukraina linnade varjendites tegutsevatele lasteasutustele elektrigeneraatoreid.

Scroll to Top