LC Tallinn Reval ja Tikupoiss kinkisid Taheva asenduskodu lastele meeleoluka päeva

Tikupoiss ja naisteklubi kinkisid lastele meeleoluka päeva
autor: Anne Põder. Järva Teataja

Teisipäeval, 18 juunil, võõrustas Tallinna–Tartu maanteel Paia ristis tegutsev Tikupoisi restoran Taheva sanatooriumi asenduskodu lapsi, kes veetsid meeleoluka päeva batuudil hüpates, mesilasi vaadates, taimi kastes ja kanadelt mune korjates.

Taheva asenduskodu juhataja Jane Kask ütles, et sõit Valgamaalt Koiva jõe äärest algas juba hommikul vara, kuid see neid ei morjendanud, sest iga võimaluse igapäevarutiinist välja saada võtavad nad alati suure elevusega vastu. «Tulime Tikupoissi 14 lapsega, kes elavad kolmes asendusperes,» täpsustas ta.
Kask selgitas, et ettevõtte nimes olev sõna «sanatoorium» on pisut eksitav, kuid selle taga on suur hoolekandeasutus, kus saavad kokku erihoolekanne, asenduskodud ja vanadekodu. «Koos töötajatega on meil iga päev toita 125 suud,» sõnas ta.

Häda on Kase meelest ainult selles, et asutus asub nii ääremaal, et kellelgi ei jagu neile naljalt tähelepanu ega ulatata ka abikätt. «Oleme väga õnnelikud iga märkamise ja toetuse üle, mis meile osaks langeb, sest ega toime tulla ole kerge,» lausus ta. «Peremajad tuli meil omal ajal nullist üles ehitada ja remontida oleks vaja oi kui palju veel.» Kask märkis, et ettepaneku teha lastega üks väljasõit võtsid nad vastu pikemalt mõtlemata.

Tikupoisis veetsid lapsed päeva täis emotsioone ja erilisi hetki. Neile tehti näomaalinguid, näidati tuletõrjeautot koos tulede ja viledega, veejoa all sai joosta, batuudil hüpata nii palju kui hing ihaldab, jänkusid paitada, väikeste krossisõitjate motosõud vaadata, kasvuhoones kastmist harjutada, oma käega soojast pesast kanamune korjata ja nendest pannkooke teha.
Tikupoisi restoran kostitas paaritunnisest sõidust väsinud lapsi kananagitsate, pataadifriikate, arbuusi, maasikate, limonaadi ning maasikatoormoosi ja jäätise pannkookidega. «Laste silmad särasid ja see oligi kõige olulisem. Sellised väljasõidud laiendavad laste silmaringi ja õpetavad erinevates olukordades kenasti käituma,» ütles Jane Kask.

Meeleolukas päev oli Lionsi klubi Tallinn Reval naiste heategevusprojekt, millega liitus sel hooajal ka Tikupoiss. Igalt müüdud Tikupoisi veepudelilt läks kümme senti Taheva laste mänguasjafondi, kuhu oli kevadega kogunenud 250 eurot. Eile said tahevalased raha pidulikult kätte ja juba samal õhtul pidi olema lastega pere koosolek, et otsustada, mida selle eest siis toredat osta.
Samuti edastas naisteklubi sanatooriumile 500eurose toetuse invalifti fondi ja kolmeliitrise meepoti.

LC Tallinn Reval president Tiina Raudsaar ütles, et koostöö Taheva sanatooriumiga ulatub aastate taha. «Esmalt pöördusid nad abipalvega küll kohaliku Lionsi klubi poole, kuid nemad olid juba teiste heategevusprojektidega hõivatud. Nii juhtuski, et abipalve jõudis kuidagi LC Tallinna Revali klubini ja sellest sai meie südameasi,» selgitas ta.
Raudsaar märkis, et lisaks toetusraha kogumisele on õnnestunud neil Tahevale ka firmade abi vahendada. «Näiteks annetas Wendre asenduskodule madratseid, Sunorekist saime aknakatted ning Uuskasutuskeskusest jõuavad paljud teise ringi rõivad ja esemed tee just sinna,» selgitas ta.

Klubi heategevusprojekte ellu viies ja toetuskavasid kirjutades on Raudsaar täheldanud, et enamik ettevõtteid soovib heategevuses osalemisel konkreetsust, mitte kuhugi suurde ja hoomamatusse potti raha andmist. «Kui on silmaga näha ja käega katsuda, kus raha või antud esemeid kasutatakse, ollakse palju lahkemad annetajad,» märkis ta.

Just sellise isikliku lähenemisega tegi klubi Taheva lastele ka jõulukinke. «Teada oli laps ja tema jõulusoov ning klubi liikmed jagasid siis omavahel ära, kes kellele kingituse teeb,» sõnas Raudsaar.
Kiidusõnu jagus Tiina Raudsaarel ka Tikupoisi restoranile, kes haaras kohe klubi ettepanekust ja heategevusaktsioonist kinni ning asus väiksel viisil raha koguma. «Summa ei tulnud küll osaliselt eriolukorrast tingituna kuigi suur, kuid loeb hea tahe,» lausus ta.

Samuti ei saa Raudsaare meelest rahasse arvestada toredat päeva ja laste elamusi, mis on sageli väärt rohkem kui mingid asjad. «Oleme Tikupoisi restorani juhataja Tanel Teasele väga tänulikud, et ta pühendas oma päeva ja aja Taheva lastele ning tegi nende väljasõidu meeldejäävaks,» lausus ta.

Samuti väärivad Raudsaare ütlust mööda kiidusõnu ettevõtjad Urmas Johanson ja Priit Palk, kes on LC Tallinn Reval klubi Taheva heategevusprojektile õla alla pannud. «Kutsume Eesti ettevõtjaid üles abivajajaid aitama. Innustavaks eeskujuks võibki siinkohal olla Paia ristil tegutsev ettevõte, kes hoolib piirialal asuva asenduskodu lastest,» lausus ta.

 

 

Scroll to Top