Aasta tegu 2020/2021 nominent nr 2: LC PÄRNU KOIDULA “Lustakas vastlapäev Pärnumaal”

LC Pärnu Koidulal oli 16. veebruaril 2021. aastal rõõm vastlapäeva puhul võõrustada oma sõpru Pärnu Päikese Koolist, kohtumispaigaks Pärnumaal asuv Jõuluvana Korstna talu.

Aastatepikku on meil olnud tavaks seda rahvakalendri tähtpäeva tähistada üheskoos ja ei olnud ka eelmine, piirangutest kammitsetud hooaeg erandiks – värskes õhus ja avaral territooriumil oli võimalik nii mõndagi ette võtta, piirangud ei takistanud mõistlikku toimetamist. Päikese Kooli kasvandikke ja nende saatjaid ning õpetajaid kogunes ligi 60. Sõpru võõrustamas oli viis meie klubi liiget (nädala sees rohkemate tööelu lihtsalt ei võimaldanud lustima tulla). Vastlapäevale kohaselt pakuti nii hernesuppi kui ka vastlakukleid ja teed. Meie sõbrad said uudistada erinevaid koduloomi ja tundsid suurt rõõmu ratsutamisest.
Mitte just igapäevane ei ole, et lapsed saavad uudistada jänkuema ja tema kuue pojakese toimetamisi. Kitsed ja lambad oma aedikus külastajaile rõõmsalt vastu vaatamas ja pai ootamas. No ja muidugi pärl – hobused, kes oma uhkele hoiakule vaatamata on sõbralikud.


Ratsutamiseks valiti vastavalt oma soovile sobiv kaaslane, kas poni või hobune, keda pärast sõitu armsalt tänati paituste või lausa kallistusega. Menukas oli reesõit, mis oli päris paljudele esmakordseks kogemuseks.
Vaimustav oli näha, kui rahustavalt ja teraapiliselt kontakt sõbralike loomadega lastele mõjus – seda emotsiooni on raske sõnadesse panna.

 

Oli kallite sõpradega rõõmurohke ühine aeg – tõeline pai meie kõigi hingele!

 


Taustainfo

Pärnu Päikesekool (https://parnupaike.ee/kool/) on erivajadustega lastele tuge pakkuv munitsipaalkool. Kasvandikeks on raske ja püsiva psüühikahäirega, intellekti- või meelepuudega või liitpuudega lapsed, kes õpivad lihtsustatud õppekava alusel. LC Pärnu Koidulal on tavaks kas nendega koos midagi ette võtta või meeles pidada jõulude ajal, kooli sünnipäeval ja toetada koolipere kevadist väljasõitu. Kindel on aga see, et koos lustitakse vastlapäeval. Varasematel aastatel toimus see koostöös teiste meie tsooni klubide ja lasteasutustega Reiu puhkekeskuses. Piirangud panid uusi lahendusi otsima ning nii sündiski otsus oma sõpradele vastlapäeva nautimise võimalust eelkirjeldatud moel pakkuda.

Kaja Grak